Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trufle fasolowe

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa fasolowa

fasola piękny jaś 2 szklanki
czekolada mleczna 2 szt
cukier puder 8 łyżek
aromat rumowy 2 opakowania
kakao 2 łyżki

Do obtoczenia

kakao do posypania 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Trufle fasolowe

Fasolę przepłukać, zalać wodą i odstawić na 12 godzin do namoczenia (ja zostawiłam na noc). Następnie ugotować fasolę do miękkości (bez soli!). Mi to zajęło nieco ponad godzinę. Gorącą fasolę obrać ze skórek i przemielić przez maszynkę (jeśli tak jak ja nie macie maszynki, możecie rozdrobnić fasolę za pomocą widelca). Do fasoli dodać cukier puder, aromat i kakao i dokładnie połączyć. Czekoladę zetrzeć na drobnej jarzynówce i dodać do masy. Dobrze jest wcześniej włożyć czekoladę do zamrażalnika na 2-3 godziny, a podczas tarowania trzymać czekoladę przez folię aluminiową. Zapobiegnie to roztapianiu się czekolady. Wiórki czekoladowe połączyć z masą i bardzo dobrze wymieszać. Następnie dłońmi formować kulki prawie dwukrotnie większe od Raffaello i obtaczać je w kakao. Gotowe poukładać na talerzu i wstawić na godzinę do lodówki, żeby nieco stwardniały.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

odjechana 29.06.2015 21:21
Fasola na słodko? Ciekawe połączenie, godne wypróbowania :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak