Przepis i sposób przygotowania na: Trójkolorowy humus
Nie potrzebujemy specjalnej maszynki do przecierania ciecierzycy, ale wystarczy nam blender, melakser albo thermomix. Ciecierzyce blendujemy na sucho na jak najdrobniejszą masę. Dolewamy odrobinę wody, aby humus miał konsystencje pasty. Tahini – albo kupujemy gotową w sklepie, albo robimy sami. Potrzebujemy blendera lub melaksera i sezamu, który prażymy na suchej patelni i mielimy do osiągnięcia rzadkiej pasty, Musi się wydzielić olej sezamowy.
Kiedy mamy już tahini i zblendowaną ciecierzycę łączymy składniki, cały czas ucierając w blenderze. Dorzucamy czosnek, wciskamy cytrynę, wlewamy oliwę, sól i pieprz do smaku. Mamy podstawowy humus, który teraz możemy „dosmaczać” na 1000 sposobów. Wszystko zależy od Waszej fantazji i ulubionych smaków.