Przepis i sposób przygotowania na: Trdelnik czeski przysmak
Przygotowanie:
Drożdże należy utrzeć z cukrem, następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i zagnieść ciasto. Posmarować olejem i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na grubość mniej więcej 0.5 cm. Pokroić na paski o szerokości 4 lub 5 cm.
Wałek do ciasta owinąć folią aluminiową, na nią nawijać paski ciasta tak aby zachodziły lekko na siebie. Nawiniętym ciastem wałkujemy po posypce cukrowo-cynamonowej. Następnie ciasto zdjąć z wałka wraz z folią, jej nadmiar zawinąć do środka.
Tak przygotowane trdelniki ustawiać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut.