Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny kapuśniak Wielkopolski

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 2-3 sztuki
woda zimna 3 litry
kapusta kiszona 0,5 kg
ziemniaki 0,5 kg
marchew 3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 6 ziarenek
sól i pieprz 2 duże szczypty do smaku
boczek wędzony 300 gram

Porada

Zupa jest najsmaczniejsza odgrzewana następnego dnia.

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny kapuśniak Wielkopolski

Kroki postępowania

1
Do zimnej wody włóż mięso, ziele angielskie i pokruszone liście laurowe. Dodaj sól i pieprz. Wywar gotujemy około 20 minut.
Krok 1 - Tradycyjny kapuśniak Wielkopolski foto
2
W między czasie obrane warzywa kroimy w dosyć duża kostkę zaczynając od ziemniaków i wrzucamy do zupy.
Krok 2 - Tradycyjny kapuśniak Wielkopolski foto
3
Następnie kapustę kroimy na mniejsze kawałki i również dodajemy do zupy.
Krok 3 - Tradycyjny kapuśniak Wielkopolski foto
4
Boczek kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na patelni. Połowę dodaj do zupy a resztę pozostaw do posypania zupy gdy podasz ją na talerzu. Całą zupę gotujemy godzinę czasu.
Krok 4 - Tradycyjny kapuśniak Wielkopolski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 11.09.2015 13:10
Bardzo dziękuję :)
Wacław 11.09.2015 09:47
pyszna i syta zupa :-)
inka2012 11.09.2015 09:20
super dnie :)
Habibi 11.09.2015 01:36
Dla mnie to też zupka sezonowa, a że Chodzi za mną już od tygodnia, to również żartuję, że jesień się zbliża ;)
Iwusia 10.09.2015 23:41
smacznie wygląda
IKrakowianka 10.09.2015 21:34
super jest taki kapuśniak
Renata9 10.09.2015 20:36
Świetna zupka :-)
Benita 10.09.2015 20:07
Czyżbym zgłodniała :-) Pyszna zupka
Marta Ryżek-Kalkowska 10.09.2015 19:44
Bardzo dziękuję :)
kuchcik89 10.09.2015 19:23
wyglada pysznie, piękne zdjęcia :)
Lucan 10.09.2015 18:51
wygląda apetycznie:)
Konczi 10.09.2015 18:25
wygląda apetycznie
Wafelek2601 10.09.2015 17:52
Świetna zupka
gosia1988 10.09.2015 17:34
coś dla mnie :)
olkaaa 10.09.2015 15:52
Bardzo fajny.
Marta Ryżek-Kalkowska 10.09.2015 15:44
Bardzo lubię tą zupę w wersji mocno kwaskowatej i temu nie opłukuje kapusty kiszonej. Smak musi być wyrazisty i ostry.Gdy nachodzi mnie ochota na tą rozgrzewającą zupę to już czuć w powietrzu jesień dużymi krokami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak