Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjne pączki z marmoladą

5.0
(56)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pączki z tego przepisu robię od zawsze, są mięciutkie i puszyste z owocowym nadzieniem. Nie chłoną tłuszczu , a smakują najlepiej jeszcze na ciepło ze szklanką mleka.

Składniki:

Na 20 pączków

mąka pszenna 600 g
drożdże 50 g
żółtko jajek 3 szt.
jajko 1 szt.
cukier 0.33 szklanki
mleko ciepłe 1 szklanka
spirytus 40 g
masło 82% 100 g
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Ponadto

marmolada 400 g
olej rzepakowy 1.5 litra
cukier puder 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne pączki z marmoladą

Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka dodać 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki, rozetrzeć wszystko i odstawić, aby rozczyn zaczął pracować.

Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.

Kiedy w rozczynie pojawią się bąbelki powietrza dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto.

Na samym końcu dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze wyrabiamy przez ok 10 min.


Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci, można wstawić miskę z ciastem do ciepłej wody.
Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 20 części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy na placuszek i nadziewamy łyżeczką marmolady i bardzo dokładnie zaklejamy ciasto.

Pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Musimy uważać, aby tłuszcz nie był zbyt gorący, bo koło marmolady będzie surowe ciasto. Usmażone pączki osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak