Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne pączki z marmoladą
Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka dodać 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki, rozetrzeć wszystko i odstawić, aby rozczyn zaczął pracować.
Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.
Kiedy w rozczynie pojawią się bąbelki powietrza dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto.
Na samym końcu dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze wyrabiamy przez ok 10 min.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci, można wstawić miskę z ciastem do ciepłej wody.
Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 20 części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy na placuszek i nadziewamy łyżeczką marmolady i bardzo dokładnie zaklejamy ciasto.
Pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Musimy uważać, aby tłuszcz nie był zbyt gorący, bo koło marmolady będzie surowe ciasto. Usmażone pączki osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!