Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tortowe ciasto

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
orzechy włoskie 8 dag, mielone
mąka tortowa 0,5 szklanki
olej 4 łyżki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

MASA KAWOWA

jajko 3 sztuki
cukier 3 łyżki
masło 2 kostki
kawa rozpuszczalna 2-3 łyżki dobrej jakości
alkohol do smaku

DODATKOWO

herbatniki ok 45 sztuk
kajmak 250 gram

WYKOŃCZENIE

śmietana 30% 0,5 litry
cukier puder 1 łyżka do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
woda 1/3 szklanki
herbatniki kakaowe do pokruszenia na górę

Porada

Placek jest dość wysoki, więc może być podany jako tort!

Przepis i sposób przygotowania na: Tortowe ciasto

BISZKOPT:Żółtka oddzielamy od białek. Oddzielone białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka. Do ubitej na puch masy dokładamy wymieszane ze sobą mąkę, proszek i orzechy oraz wlewamy olej. Delikatnie mieszamy całość. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy około 20 min w 180ºC.
W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt orzechowy. Upieczone biszkopty studzimy.
MASA:Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem na parze. Ubite studzimy.
Masło ucieramy. Do utartego dodajemy ubite jajka. Do gotowej masy dodajemy kawę. Na koniec wlewamy alkohol do smaku.
Masę dzielimy na 3 części. Dwie większe, a jedną mniejszą.
PRZEŁOŻENIE:
-biszkopt orzechowy,
-większa wydzielona część masy,
-warstwa herbatników,
-kajmak,
-warstwa herbatników,
-większa wydzielona część masy,
-biszkopt orzechowy,
-mniejsza wydzielona część masy (cieniutko, tyle by śmietanka lepiej się przykleiła do ciasta),
-śmietanka,
-pokruszone herbatniki

WYKOŃCZENIE: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijemy na sztywno. Słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie miksujemy. Śmietankę wylewamy na przełożone wcześniej ciasto. Posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Ciasto odstawiamy do chłodu do zastygnięcia śmietanki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 08.12.2016 08:38
aż ślinka leci
agnieszka214 07.12.2016 18:02
Wypróbuję ten przepis na święta
gusia1000 07.12.2016 17:34
Bardzo dobre
dodi 07.12.2016 15:05
ale pyszniutkie
Mniam 07.12.2016 11:22
Bardzo dobre ciasto, bo lubię takie połączenie orzechów i kawy :)
Beatris 07.12.2016 11:07
Smakowicie wygląda :)
KORAL 07.12.2016 10:35
Jak zawsze zachwycające :)
olkaaa 07.12.2016 10:33
wygląda super
Franciszek 07.12.2016 10:31
piękne ciasto
pestka 07.12.2016 10:02
bardzo lubię ciasta tortowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak