Przepis i sposób przygotowania na: Tortowe ciasto
W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt orzechowy. Upieczone biszkopty studzimy.
MASA:Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem na parze. Ubite studzimy.
Masło ucieramy. Do utartego dodajemy ubite jajka. Do gotowej masy dodajemy kawę. Na koniec wlewamy alkohol do smaku.
Masę dzielimy na 3 części. Dwie większe, a jedną mniejszą.
PRZEŁOŻENIE:
-biszkopt orzechowy,
-większa wydzielona część masy,
-warstwa herbatników,
-kajmak,
-warstwa herbatników,
-większa wydzielona część masy,
-biszkopt orzechowy,
-mniejsza wydzielona część masy (cieniutko, tyle by śmietanka lepiej się przykleiła do ciasta),
-śmietanka,
-pokruszone herbatniki
WYKOŃCZENIE: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijemy na sztywno. Słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie miksujemy. Śmietankę wylewamy na przełożone wcześniej ciasto. Posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Ciasto odstawiamy do chłodu do zastygnięcia śmietanki.