Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tortowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 5 szt
mąka pszenna 12 dkg
cukier kryształ 15 dkg
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kawa 2 łyżki
kakao 1 łyżka
orzechy włoskie 5 dkg

krem

masło 2 kostki
jajko 5 szt
cukier kryształ 1 szkl
kakao 3 łyżki
kawa 3 łyżki
spirytus 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Tortowe

Kroki postępowania

1
Białka ubić z cukrem, następnie połączyć z żółtkami i wymieszać z sypkimi składnikami.
Krok 1 - Tortowe foto
2
Piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut (tortownica o średnicy 23cm lub blaszka 20x25cm).
Krok 2 - Tortowe foto
3
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części.
Krok 3 - Tortowe foto
4
Całe jaja ubić z cukrem na parze. Gdy będą gorące i gęste odstawić do wystygnięcia co jakiś czas mieszając.
Kawę i kakao sparzyć niewielką ilością wrzątku. Masło utrzeć i po łyżce dodawać wystudzoną pianę. Pod koniec ucierania dodać wystudzoną kawę, kakao oraz spirytus. Ucierać tylko do połączenia składników, żeby masa się nie zważyła.
Krok 4 - Tortowe foto
5
Biszkopta nasączyć i przełożyć masą.
Krok 5 - Tortowe foto
6
Wierzch tortu udekorować polewą i posypać zmielonymi orzechami. Tort przed podaniem schłodzić. Smacznego :)
Krok 6 - Tortowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czarrna 24.03.2015 11:15
Dziękuję :)
Katarzyna59 23.03.2015 18:31
cudne ciasto
anula-d 22.03.2015 18:20
ładnie wygląda
cukiereczek 22.03.2015 18:03
no i pysznie
agnieszka214 22.03.2015 18:02
naprawde super apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak