Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z orzechami włoskimi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

jajko 4 szt.
cukier 0,5 szkl.
mąka pszenna 1 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy włoskie 100 g

masa budyniowa

budyń śmietankowy 1 szt.
mleko 1 szkl.
masło 1 kostka
cukier puder 0,5 szkl.

masa kajmakowa

masa kajmakowa 250 ml
masło 200 g

dodatkowo

tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat
orzechy włoskie

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z orzechami włoskimi

Kroki postępowania

1
Składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz orzechy łączymy ze sobą w jednej misce.
Krok 1 - Tort z orzechami włoskimi foto
2
Jajka myjemy w gorącej wodzie, wbijamy do miski.
Krok 2 - Tort z orzechami włoskimi foto
3
Ucieramy z cukrem na puszystą piankę.
Krok 3 - Tort z orzechami włoskimi foto
4
Utarte jajka łączymy z suchymi składnikami. Na najmniejszych obrotach dokładnie mieszamy ze sobą.
Krok 4 - Tort z orzechami włoskimi foto
5
Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Krok 5 - Tort z orzechami włoskimi foto
6
Wylewam masę do formy i piekę do 50 minut w piekarniku.
Krok 6 - Tort z orzechami włoskimi foto
7
Upieczone i wystudzone ciasto dzielimy na dwie części.
Krok 7 - Tort z orzechami włoskimi foto
8
Budyń gotuję z mlekiem. Odstawiam do ostygnięcia.
Krok 8 - Tort z orzechami włoskimi foto
9
Zimny budyń dokładnie miksuję z masłem (w temp. pokojowej) oraz cukrem pudrem. Ważne jest by ucierać długo, aż uzyskamy jednolitą masę bez grudek.
Krok 9 - Tort z orzechami włoskimi foto
10
Rozsmarowujemy masę budyniową na jednej części ciasta.
Krok 10 - Tort z orzechami włoskimi foto
11
Przykrywamy drugą częścią. W międzyczasie zaczynamy przygotowywać masę kajmakową.
Krok 11 - Tort z orzechami włoskimi foto
12
Gotową masę kajmakową z puszki lub zrobioną przez siebie z mleka skondensowanego łączymy z miękkim masłem dokładnie miksując do uzyskania jednolitego kremu.
Krok 12 - Tort z orzechami włoskimi foto
13
Ciasto dekorujemy masą kajmakową.
Krok 13 - Tort z orzechami włoskimi foto
14
Posypujemy orzechami włoskimi i schładzamy.

Smacznego!
Krok 14 - Tort z orzechami włoskimi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Helena63 01.03.2015 13:48
jak z orzechami to musi być pyszny
Mira85 01.03.2015 11:04
Świetnie wygląda
Róża1 01.03.2015 00:00
przepyszny torcik !!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak