Przepis i sposób przygotowania na: Tort z musem i ganache czekoladowym
Jajka wbić do metalowej miski, wsypać cukier i całość lekko ubić za pomocą "rózgi".
Następnie miskę należy postawić na garnek z gotującą się wodą.
(Dno naczynia nie może jej dotykać.)
Cały czas mieszając - masę podgrzewać do około 40 stopni.
(Cukier powinien się rozpuścić.)
Po tym czasie miskę zdjąć z pary, a masę ubić (już mikserem) do momentu, aż będzie ostudzona, lekko sztywna i wyraźnie zwiększy swoją objętość.
(Może to potrwać nawet kilkanaście minut.)
Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej (w kierunku jego wyrastania) masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec (do tzw. "suchego patyczka") 25-30 minut w 180 stopniach.
(Biszkopt powinien mieć złoty kolor.)
Po ostudzeniu przekroić na 3 części.
(Biszkopt studzić w formie odwróconej do góry dnem. Blaszkę należy postawić na kratce. Dzięki temu trikowi ciasto będzie idealnie równe.)
Przygotować nasączenie.
Cukier zalać gorącą wodą i następnie dodać sok oraz skórkę z cytryny (w kawałkach).
Gotować do momentu otrzymania syropu i pozostawić do ochłodzenia.
Po przecedzeniu - opcjonalnie wymieszać z odrobiną (!) alkoholu.
Przygotować mus.
Śmietankę ubić na sztywno, a czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
(Czekoladę połamać i umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)
Ubitą śmietankę przełożyć (partiami, za każdym razem dokładnie mieszając do połączenia się składników) do lekko przestygniętej czekolady.
(Należy to robić szybko, ale niezbyt energicznie.)
Każdą część biszkoptu równomiernie nasączyć i posmarować kremem - zostawiając odrobinę do posmarowania wierzchu i boków.
Przygotować ganache.
Czekoladę rozpuścić w mocno podgrzanej śmietance.
(Nie gotować, bo się zważy.)
Po zdjęciu z ognia - dodać masło (zimne) i ponownie całość delikatnie wymieszać.
Gotową masą polać (ciepłą, ale nie gorącą) po wierzchu ciasta.
(Późnij w lodówce stężeje.)
Tort udekorować wg uznania.
(Użyłam m.in. posiekanej czekolady, owoców w czekoladzie, migdałów - całych pozłacanych i posiekanych, żelki owocowej.)