Przepis i sposób przygotowania na: Tort z masłem orzechowym
Kroki postępowania
Białka ubijamy na sztywno, ciągle ubijając dodajemy cukier i miksujemy, aż się rozpuści. Dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia. Dodajemy przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy.
Wlewamy do tortownicy (średnia tortownica 24-27 cm).
Pieczemy ok 30-40 min w temp. 170 st. (do suchego patyczka).
Studzimy. Przekrawamy na 3 części.
Poncz:
Wodę mieszamy z likierem, ponczujemy ciasto.
Wodę z cukrem zagotowujemy, powstaje gęsty syrop.
Białak ubijamy na parze na sztywno, ciągle ubijając wlewamy cienkim strumieniem gorący syrop. Ubijamy do momentu aż masa będzie bardzo sztywna, lekko ciągnąca. Pozostawiamy do ostudzenia.
Ostudzoną łączymy z masłem orzechowym. Masę dzielimy na 4 równe części.
Spód smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.
Czynności powtarzamy z drugim blatem.