Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z masłem orzechowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 6 szt
cukier 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
kakao 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Masa

białko 3 szt
cukier 1 szklanka
woda 1/2 szklanki
masło orzechowe 200 g

Dodatkowo

dżem porzeczkowy

Poncz

woda letnia 1/2 szklanki
likier orzechowy 1/4 szklanki

Porada

Najlepiej użyć masła bez kawałków orzechów. Białka lepiej się ubiją, jeśli dodamy do nich szczyptę soli.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z masłem orzechowym

Kroki postępowania

1
Ciasto:
Białka ubijamy na sztywno, ciągle ubijając dodajemy cukier i miksujemy, aż się rozpuści. Dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia. Dodajemy przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy.
Wlewamy do tortownicy (średnia tortownica 24-27 cm).
Pieczemy ok 30-40 min w temp. 170 st. (do suchego patyczka).
Studzimy. Przekrawamy na 3 części.
Poncz:
Wodę mieszamy z likierem, ponczujemy ciasto.
Krok 1 - Tort z masłem orzechowym foto
2
Masa:
Wodę z cukrem zagotowujemy, powstaje gęsty syrop.
Białak ubijamy na parze na sztywno, ciągle ubijając wlewamy cienkim strumieniem gorący syrop. Ubijamy do momentu aż masa będzie bardzo sztywna, lekko ciągnąca. Pozostawiamy do ostudzenia.
Ostudzoną łączymy z masłem orzechowym. Masę dzielimy na 4 równe części.
Krok 2 - Tort z masłem orzechowym foto
3
1/4 masy przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy masę dookoła pierwszego blatu ciasta (zużywamy ok 1/3 masy z rękawa).
Spód smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.
Krok 3 - Tort z masłem orzechowym foto
4
Na dżem wykładamy 1/4 masy, równo rozsmarowujemy. Nakładamy drugi blat leciutko dociskając.
Czynności powtarzamy z drugim blatem.
Krok 4 - Tort z masłem orzechowym foto
5
Wierzch tortu smarujemy samą masa orzechową. Z pozostałej masy wyciskamy dowolne ozdoby. Tort wkładamy do lodówki na min2 h.
Krok 5 - Tort z masłem orzechowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 21.08.2015 11:55
Zabieram do moich przepisów, moze w kopńcu wykorzystam to opakowanie masła, które zalega mi w szafce ;)
Ola1young 21.08.2015 09:48
mnie już ślinka leci ;)
Futka 21.08.2015 09:00
Cudowny torcik :) Wygląda niezwykle apetycznie :)
Saga123 21.08.2015 08:07
apetycznie wygląda :)
Poison1988 21.08.2015 07:55
wygląda pysznie! :)
Motorek 21.08.2015 06:58
fajny torcik
Iwusia 20.08.2015 23:32
smaczny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak