Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z kolorowymi kremami

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 10 szt
cukier 60 dkg
mąka 60 dkg
woda 10 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Krem:
mleko 1 litr
cukier 1,5 szklanki
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczna 4 łyżki
cukier waniliowy 2 szt
margaryna 50 dkg
barwnik żólty odrobina
barwnik zielony odrobina
barwnik czerwony odrobina
kiwi 2 szt
mandarynka 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z kolorowymi kremami

Kroki postępowania

1
Biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka, potem dodać wodę, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i upiec. Dać do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia i piec około 30 minut.
Krok 1 - Tort z kolorowymi kremami foto
2
Oba biszkopty po ostudzeniu przekroić na pół.
Krok 2 - Tort z kolorowymi kremami foto
3
Krem: 3 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałej szklance mleka rozrobić mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, wlać na kipiące mleko, dokładnie wymieszać , jak się zagotuje zdjąć z ognia i wystudzić. Utrzeć margarynę i połączyć z zimnym kremem. Trochę masy zostawić białej do dekoracji na górę. Pozostały krem podzielić na trzy części. Do jednej dać odrobinę barwnika żółtego, do drugiej zielonego, a do trzeciej czerwonego.
Krok 3 - Tort z kolorowymi kremami foto
4
Po przekrojeniu biszkoptów mamy 4 części. Przekładać: biszkopt + krem zielony + biszkopt + krem czerwony + biszkopt + krem żółty + biszkopt.
Krok 4 - Tort z kolorowymi kremami foto
5
Mandarynkę dzielimy na cząstki, kiwi obieramy i kroimy na plasterki. Wierzch tortu smarujemy delikatnie kremem białym i dekorujemy nim wokoło, układamy plasterki kiwi, na środku dajemy mandarynkę, a między nią odrobinę kremu żółtego.
Krok 5 - Tort z kolorowymi kremami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 02.05.2013 11:36
piękny i smakowity
Stenka 25.04.2013 07:42
ładnie udekorowany
Katarzyna34 22.04.2013 18:06
bardzo apetycznie wygląda
rjustysia 22.04.2013 11:47
Bardzo podoba mi się ten biszkopt :) jest pięknie upieczony i taki równy.
bietka 22.04.2013 08:03
Pyza Smaczna piekę w tortownicach o średnicy 28 cm, a tort stał 3 dni i krem nie zgorzkniał od kiwi :)
fotoviderek 22.04.2013 07:03
Śliczny i smaczny tort. Pycha :)
stokrotka 21.04.2013 23:39
Ale piękny tort!
jerzy3 21.04.2013 23:28
wygląda super
Pietruszka 21.04.2013 21:56
wygląda rewelacyjnie, jak z cukierni
migotka28 21.04.2013 21:56
prześliczny aż chce się jeść
msmors 21.04.2013 21:47
rewelacyjny kolorowy torcik
Gary Michy 21.04.2013 21:25
Ekstra, wiosennie, zielona! :)
Renata9 21.04.2013 20:49
rewelacyjny ten tort
Aannkaa82 21.04.2013 20:48
Pięknie wygląda.
Janina 21.04.2013 20:18
Pyszny- zabieram do moich ulubionych
V_kuchareczka 21.04.2013 20:15
ale pyszności
Andrzej8 21.04.2013 19:44
wygląda rewelacyjnie
Ania321 21.04.2013 19:43
chętnie zjadłabym kawałek :)
SmacznaPyza 21.04.2013 19:40
w jak dużych tortownicach pieczesz ? czy krem nie gorzknieje od świeżego kiwi kiedy tort postoi trochę ?
Rafał3 21.04.2013 19:38
wyśmienite danie
Boska_Agatka 21.04.2013 19:35
ale narobiliście mi smaka mniam
adelajda 21.04.2013 19:30
Wygląda super !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak