Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z butelką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biała czekolada 1 sztuka
serek mascarpone 500 gramów
śmietana kremówka 750 ml
cappucino 120 gramów
słodkie pianki, np. jojo 150 gramów
kakao 2 łyżki
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
listki mięty do ozdoby

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z butelką

1. Upiec 2 ( 1 z nich z połowy porcji)biszkopty czekoladowe(przepis w mojej księdze).
2. Zrobić krem: Serki mascarpone (w sumie 500 gramów) zmiksować z proszkiem cappucino. Ubić śmietanę kremówkę.Połowę kremówki dodać do mascarpone. Zmiksować ponownie.
3. Grubszy biszkopt przekroić wzdłuż. Biszkopty przełożyć kremem. Boki posmarować śmietaną.
4. Cieńszy biszkopt posmarować ubitą śmietaną (ok. 200 g.), a następnie zwinąć jak roladę. Odciąć kawałek rolady (ok. 3cm) i przekroić go na pół. Uformować butelkę. Pokryć ją masą z pianek:
5. Przygotować masę z pianek (choć teraz z pewnością skorzystałabym z masy marcepanowej): Pianki rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kakao, kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody, stopniowo cukier puder (trudno określić dokładnie ile). Zagnieść kulkę (nie powinna się za bardzo kleić) a następnie ją rozwałkować.
5. Butelkę położyć na cieście. Tort posypać startą białą czekoladą. Ozdobić rozetkami z bitej śmietany, miętą i borówkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia35 19.06.2013 16:11
świetnie się prezentuje
marcia7 19.06.2013 13:44
ciekawy torcika

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak