Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort urodzinowy biszkoptowy z kremem, masą śmietanową i truskawkami

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszny torcik biszkoptowy z kremem i truskawkami. Zrobiłam go na 10 urodzinki mojej młodszej córci Kingi.

Składniki:

Biszkopt jasny:

jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 2 szklanki
woda 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Biszkopt ciemny:

jajko 8 sztuk
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 sztuka
mąka pszenna 1 szklanka
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
amoniak 1 szczypta

Krem:

mleko 3 szklanki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 sztuka
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
żółtko jajek 3 sztuki
margaryna 25 dag

Masa śmietanowa:

śmietana 30% 500 mililitrów
cukier puder 2 łyżki
śmietan fix 2 sztuki

Dodatkowo:

truskawki 1 kilogram

Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy biszkoptowy z kremem, masą śmietanową i truskawkami

Biszkopt jasny:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka, potem wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

Biszkopt ciemny:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, po jednym żółtku, mąkę, proszek, amoniak i kakao, wszystko delikatnie mieszamy i wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

Krem:
Odlewamy szklankę mleka i rozpuszczamy w nim obie mąki i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym i na kipiące wlewamy powstały budyń, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

Masę śmietanowa:
Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem.

Przekładamy:
Biszkopty przekrawamy na pół. Krem dzielimy na 3 części.

Na spód dajemy biszkopt ciemny, smarujemy jedną częścią kremu, przekładamy biszkoptem jasnym, smarujemy połową masy śmietanowej, układamy pokrojone truskawki, smarujemy pozostałą masą śmietanową, przekładamy drugim biszkoptem ciemnym, smarujemy drugą częścią kremu, przekładamy drugim biszkoptem jasnym, po wierzchu i po bokach smarujemy trzecią częścią kremu , układamy truskawki i dowolną dekorację.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak