Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Potem dosypujemy po trochu cukry kryształu.
Żółtka mieszamy z wodą i octem, dodajemy do białek z cukrem i ubijamy do białości.
Następnie dodajemy kisiel cytrynowy (a do ciemnego kakao)
Gdy się dokładnie rozmiesza dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wylewamy ciasto do formy, pieczemy ok 22 minuty.
Masa:
Żółtka miksujemy z cukrem na białą, puszystą masę.
W drugiej misce miksujemy masło (ewentualnie margaryna)
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i czekamy aż lekko wystygnie.
Do masła wlewamy na zmianę ubite żółtka z cukrem oraz czekoladę. Cały czas miksujemy. Dodajemy kilka kropel rumu (ewentualnie olejku rumowego).
Wstawiamy do lodówki aż się schłodzi.
Biszkopty rozcinamy na pół, a następnie najlepiej jest je nasączyć:: 2 łyżki cukru rozpuszczamy w szklance wody.
Ciasto smarujemy masą. i przykrywamy kolejnym biszkoptem. Również boki oraz wierzch tortu pokrywamy masą.
Dekorujemy w dowolny sposób.
Ja boki obsypałam kokoskami wymieszanymi z pokruszonymi biszkoptami.
Natomiast wierzch- galaretki rozpuszczone w niewielkiej ilości wody, następnie zmiksowane z margaryną.
SMACZNEGO!!!