Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort truskawkowy z bezikami i biszkoptem kakaowym (szybki)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Średnica biszkoptów 16 cm, biszkopt genueński

jajko 3 sztuki
cukier 90 gram
mąka pszenna 75 gram
kakao 15 gram

Krem

śmietana kremówka 600 ml
cukier puder 1 łyżka
śmietan fix 2 opakowania
syrop truskawkowy 2 łyżki
mini beziki 30-40 gram

Nasączenie

zaparzona mocna herata 100 ml
likier toffi 50 ml

Dodatkowo

dekoracja

Przepis i sposób przygotowania na: Tort truskawkowy z bezikami i biszkoptem kakaowym (szybki)

Kroki postępowania

1
Upiec biszkopt.
Jajka wbić do metalowej miski, wsypać cukier i całość lekko ubić za pomocą "rózgi".
Następnie miskę należy postawić na garnek z gotującą się wodą.
(Dno naczynia nie może jej dotykać.)
Cały czas mieszając - masę podgrzewać do około 40 stopni.
(Cukier powinien się rozpuścić.)
Po tym czasie miskę zdjąć z pary, a masę ubić (już mikserem) do momentu, aż będzie ostudzona, lekko sztywna i wyraźnie zwiększy swoją objętość.
(Może to potrwać nawet kilkanaście minut.)
Dodać przesianą mąkę połączoną z kakao i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej (w kierunku jego wyrastania) masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec (do tzw. "suchego patyczka") 25-30 minut w 180 stopniach.
(Biszkopt powinien odstawać od boków tortownicy.)
Po ostudzeniu przekroić na 3 części.
Krok 1 - Tort truskawkowy z bezikami i biszkoptem kakaowym (szybki)  foto
2
Przygotować nasączenie.
Herbatę wymieszać z likierem.
Krok 2 - Tort truskawkowy z bezikami i biszkoptem kakaowym (szybki)  foto
3
Przygotować krem.
Śmietankę z cukrem i śmietan-fixami - ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z syropem truskawkowym.
1/3 kremu odłożyć - do wysmarowania wierzchu i boków, a do reszty wmieszać pokruszone (nie na drobno!) bezy.
Krem schłodzić w lodówce (około 10-15 minut; czasami tą opcję pomijam.)
Krok 3 - Tort truskawkowy z bezikami i biszkoptem kakaowym (szybki)  foto
4
Każdą część biszkoptu równomiernie nasączyć i posmarować kremem.
Wierzch i boki dokładnie wysmarować odłożoną częścią masy.
Dodatkowo wierzch obsypać mikro kroplą truskawkową, a boki obłożyć ciastkami.
Tort udekorować wg uznania i schłodzić w lodówce.
Krok 4 - Tort truskawkowy z bezikami i biszkoptem kakaowym (szybki)  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 11.05.2017 19:00
bardzo apetyczny ,mniam :)
Diana Rusiłowicz 10.05.2017 00:50
Dziękuję :)
KuchniaMagdaLeny 09.05.2017 01:15
Pyszności!
Diana Rusiłowicz 09.05.2017 00:44
Dziękuję :)
bertpvd 08.05.2017 11:56
przepiękny tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak