Przepis i sposób przygotowania na: Tort truflowo-czekoladowy
Biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Mąki wymieszać razem z kakao i proszkiem do pieczenia.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Następnie stopniowo dodając cukier nadal ubijać.Kiedy piana już będzie utrwalona cukrem zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć mikser i delikatnie, za pomocą szpatułki wmieszać mąki z kakao i proszkiem. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem. Piec w 180 st, bez termoobiegu przez 25-30 min
2.
Krem. Z 500 ml mleka odlać pół szklanki,resztę mleka zagotować. W szklance rozpuścić budynie z mąką i cukrem. Wlać do gotującego się mleka ugotować gęsty budyń często mieszając. Odstawić do ostygnięcia, przykrywając wierzch budyniu folią spożywczą aby nie zrobił się kożuch. Masło w temp.pokojowej ubić na pianę, stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu i posiekaną czekoladę truflową.
3.
Zimny biszkopt przeciąć na pół. Likier wymieszać z wódką i nasączyć biszkopt. Wyłożyć połowę kremu przykryć drugim blatem. drugi bla również nasączyć. Ozdobić resztą kremu, truflami i płatkami czekoladowymi. Odstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.Smacznego!