Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort tęczowy z borówkami i jeżynami

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 12 szt
mąka 12 łyżek
cukier 12 łyżek
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
barwniki spożywcze 6 szt
Bacardi breezer 300 ml
masa do tortu:
mascarpone 5x 125g
cytrynka 2 szt
limonka 2 szt
cukier puder 1 łyżka
jeżyny 100 g
borowiki 120 g
Biszkopt 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Tort tęczowy z borówkami i jeżynami

* Masa mascarpone , która pokrywała cały tort do samiuteńkiego końca nie zdradzała co kryję się w jego środku. Dopiero po przekrojeniu ukazała się tęcza kolorów. Widok niezapomniany, Taka mała rzecz a cieszy:)
Niestety nie posiadam lepszych zdjęć, tort zniknął w kilka minut:)
Choć upieczenie biszkoptów jest pracochłonne, efekt końcowy wynagrodzi ten czas:)


Masę na każdy biszkopt robimy oddzielnie. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie zmniejszyć obroty. Dodawać stopniowo cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz odrobiną barwika spożywczego. Te , które kupiłam są bardzo wydajne. Zużyłam dosłownie szczyptę i wyszedł przepiękny kolor. Produkty sypkie dodajemy do masy i mieszamy. Zrobiłam to mikserem na najwolniejszych obrotach i biszkopt ładnie wyrósł. Formę do pieczenia nasmarować tłuszczem i przelać masę. Piec 15 minut w temp 180 stopni. Upiec 6 kolorowych biszkoptów. Masa: do miski przełożyć serki mascarpone, dodać cukier puder oraz sok z 2 cytryn i 1 limonki . Całość dokładnie wymieszać. Upieczone biszkopty nasączyć Bacardi Breezer. Przekładać masą mascarpone. Wierzch i boki również wypełnić kremem. Wierzch tortu ozdobić borówkami i jeżynami. Tort schłodzić w lodówce. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 07.06.2013 09:41
wow, robi wrażenie! :)
Ola1984 09.05.2013 13:06
Fantastyczny tort :) Pięknie wygląda :)
Andrzej8 23.04.2013 20:37
fajne kolorki chętnie bym spróbował
Poison1988 23.04.2013 14:51
przepiękny tęczowiec :)
ssylwiaa 23.04.2013 14:34
rzeczywiście tęczowy, nawet bardzo ;)
dwa pokoje z kuchnią 23.04.2013 13:57
przepiękny!
iziona 23.04.2013 13:46
Prawdziwa tęcza na talerzu :)
SylwiaMagdaSabin 23.04.2013 11:52
jaki kolorowy super
Janina 23.04.2013 11:46
Bardzo smaczne
2milutka 23.04.2013 10:22
bajeczne ciasto:)))
Olga_SK 23.04.2013 10:18
ile kolorów! cudo!
IwonaDD 23.04.2013 10:12
jejku jaki on piękny i kolorowy, nie mogłabym się mu oprzec !
Lampencjo 23.04.2013 10:10
pięknie kolorowy
iwi 23.04.2013 10:09
Bajeczny torcik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak