Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietanowy kokosowo-czekoladowy
Kroki postępowania
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem kryształem na puszystą pianę. Następnie dodać margarynę i dalej miksować.
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/271798/ciasto-kokosowo-czekoladowe.html Po upieczeniu przekroić na pół.
Na dno tortownicy wkładamy połowę ciasta nr II. Śmietanę kremówkę ubijamy z 6 łyżkami cukru pudru i dodajemy rozpuszczoną żelatynę (4 łyżeczki w 1/4 szkl. gorącej wody). Ubitą śmietanę dzielimy na dwie części, jedną wylewamy na spód ciasta kokosowo-czekoladowego.
Do szklanki wlewamy gorącą wodę(50ml) i rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny. Po rozpuszczeniu żelatyny dodajemy glukozę i również rozpuszczamy.
Do drugiego naczynia wsypujemy około 3 szklanki cukru pudru i stopniowo dodajemy wcześniej przygotowaną żelatynę z glukozą. Mieszamy a następnie zaczynamy zagniatać, dosypując po trochy cukru pudru.
Gdy masę zagnieciemy wstawić do lodówki na 10 minut. Po tym czasie rozwałkować na szerokość większą od średnicy tortu. Delikatnie przykryć masą tort. Nadmiar można odciąć.