Przepis i sposób przygotowania na: Tort piłka
Biszkopt – 2 sztuki
Składniki:
- 6 szt jaj
- ¾ szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka, delikatnie mieszając dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na mała tortownicę i pieczemy 20 min w tem 180 C. Biszkopt po upieczeniu przekrawamy na dwie części.
Składniki na roladę:
- 4 szt jajka
- 0,5 szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- słoiczek dżemu truskawkowego.
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka, delikatnie mieszając dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną masę wlewamy na dużą płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temp 180 C. Następnie ciasto przekładamy na ściereczkę i zawijamy na kształt rolady. Ostudzony biszkopt smarujemy dżemem i zawijamy w roladę. Ciasto kroimy na 1 cm roladki.
Masa czekoladowa
- 1 budyń waniliowy na ¾ l mleka
- ½ l mleka
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 kostka margaryny
- 8 łyżek cukru
Przygotowujemy masę:
Gotujemy budyń, studzimy i miksujemy z margaryną. Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy, cały czas mieszając. Wsypujemy rozkruszoną gorzką czekoladę.
Masa ananasowa:
- 1 budyń waniliowy na ¾ l mleka
- ½ l mleka
- puszka ananasa
- 1 kostka margaryny
- 8 łyżek cukru
Przygotowujemy masę:
Gotujemy budyń, studzimy i miksujemy z margaryną. Ananasa kroimy w kostkę i dodajemy do masy, mieszamy łyżką.
Wykonanie tortu:
Bierzemy okrągłą miskę plastikową lub metalową i wykładamy dużym kawałkiem foli spożywczej. Miskę wykładamy roladkami (dno oraz brzegi). Następnie dodajemy do miski masę ananasową, biszkopt, masę czekoladową oraz drugi biszkopt. Wierzch miski nakrywamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień zdejmujemy folię i wykładamy ciasto (odwracamy ciasto do góry nogami) na ozdobne naczynie w którym będziemy podawać tort. Ostrożnie zdejmujemy miskę oraz folię. Całe ciasto smarujemy masą budyniową formując kulę.
Masa budyniowa
Robimy tak samo jak masę ananasową tylko nie dodajemy ananasa.
Masa cukrowa
Składniki:
- 900 g cukier puder
- 3 łyżeczki glukozy
- 3 łyżeczki żelatyny
- 50 ml wody ciepłej
- barwnik czarny w proszku
- barwnik zielony (do trawy)
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę ,dosypujemy glukozę i energicznie mieszamy by dokładnie się rozpuściły.
Dosypujemy partiami cukier puder i mieszamy początkowo widelcem a gdy wsypiemy całość cukru ręką .
Wykładamy na blat kuchenny posmarowany olejem i wyrabiamy chwilę. Wałkiem posmarowanym również olejem wałkujemy na cienki placek.
Aby ułatwić sobie zadanie stworzenia piłki, należy z papieru wyciąć pięciokąt oraz sześciokąt. Wielkość pięciokątu oraz szęściokątu dobieramy na podstawie wielkości użytej miski do wykonania tortu. Następnie wycięte karteczki przykładałamy do masy cukrowej i wycinamy gotowe elementy. Wycięte elementy delikatnie nakładamy na tort.