Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Piegusek z kremem budyniowym

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Mocno nasączone ciasto makowe posiada nutę cytryny i tym samym świetnie komponuje się z delikatnym kremem budyniowym oraz posmakiem kokosa. To jedno z prostszych, ale bardzo pysznych połączeń.

Składniki:

Tortownica o średnicy 20 cm, ciasto:

jajko 3 sztuki
cukier 0.75 szklanki
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 0.25 szklanki
olej 0.25 szklanki
mak 0.5 szklanki

Krem:

mleko 3 szklanki
cukier 0.5 szklanki
budyń waniliowy 2 sztuki
masło 82% 200 gramów

Nasączenie:

woda 100 mililitrów
sok z cytryny 4 łyżki

Dodatkowo:

wiórki kokosowe 0.5 szklanki
mak 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Piegusek z kremem budyniowym

Upiec ciasto.
Żółtka z cukrem należy utrzeć do białości, a następnie kolejno dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wodę, olej oraz mak.
Całość dokładnie wymieszać i na końcu delikatnie połączyć z białkami uprzednio ubitymi na sztywną pianę.
Ciasto przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do zimnego piekarnika.
Piec około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na 3 części.
Przygotować krem.
Z 750 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budynie.
Pozostałe mleko zagotować i następnie połączyć z rozmieszanymi budyniami.
Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Miękkie (!) masło z cukrem ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
Krem podzielić na 3 części.
Tort.
Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć go, posmarować 1/3 kremu.
Całość przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć, ponownie posmarować kremem.
Na kremie ułożyć ostatnią część biszkoptu i ją także nasączyć.
Z 3 części kremu odłożyć trochę do dekoracji, a resztą obłożyć wierzch oraz boki tortu.
Całość dokładnie obsypać wiórkami kokosowymi - sam wierzch dodatkowo makiem.
(W skrócie: biszkopt - nasączenie - krem - biszkopt - nasączenie - krem- biszkopt - nasączenie - krem - wiórki z makiem.)
Gotowy tort udekorować pozostawionym kremem oraz innymi ozdobami według uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:42
Dobre to jest. Głos oddany.
w mojej kuchni 23.02.2019 07:43
krem budyniowy najlepszy jako masa tortowa
bietka 20.02.2019 13:35
Piękny i smaczny torcik : )
Bożena Matuszczyk 20.02.2019 10:09
Smakowity torcik, a ciasto makowe prezentuje się bardzo ciekawie.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak