Przepis i sposób przygotowania na: Tort Ombre Rose Cake
2. Nalewkę zmieszać z wodą. Ponczem nasączyć wszystkie trzy blaty biszkoptu tuż przed przekładaniem kremem.
3. Śmietankę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Serek utrzeć z resztą cukru pudru, dodać nasiona wanilii oraz ubitą śmietankę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się masy. Nasączony blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu oraz połową kremu. Przykryć drugim nasączonym blatem. Posmarować dżemem oraz pozostałym kremem. Przykryć trzecim nasączonym biszkoptem.
4. Białka ubijać na parze z cukrem przez około 8 minut. Zdjąć z ognia, by lekko przestygły. Masło (powinno być bardzo miękkie) ucierać na puszystą masę przez około 8 minut. Stopniowo dodawać ubite białka. Miksować jeszcze chwilę, by masy dobrze się połączyły.
Do całego kremu dodać odrobinę fioletowego barwnika, połowę masy odłożyć. Do pozostałej połowy dodać kolejną szczyptę fioletowego barwnika i podzielić masę na pół. Do połowy dodać ponownie odrobinę barwnika.
Przy pomocy szprycy z końcówką Wilton M1 robić na torcie róże zaczynając od dołu dekorując najciemniejszym kolorem. Następną warstwę dekorować jaśniejszym kremem, ostatnią zaś najjaśniejszym. Tort przechowywać w lodówce.