Przepis i sposób przygotowania na: Tort na roczek - piesek
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Żółtka roztrzepujemy widelcem i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Kiedy białka są już ubite dodajemy żółtka i ubijamy na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy przesiane wcześniej mąki i kakao i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy ok 40 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Kiedy biszkopt się upiecze zrzucamy go na podłogę z wysokości ok 60 cm i wstawiamy ponownie do piekarnika aby ostygł.
MASA:
Gotujemy budynie tylko że z mniejszą ilością mleka a większą cukru aby nie dosładzać już masy, studzimy. Ostudzony budyń miksujemy z masłem i kakaem do uzyskania gładkiej masy.
Biszkopt kroimy na trzy placki które nasączamy ponczem i przekładamy najpierw masą potem dżemem i znowu masą na wierzchu. Tort dekorujemy samodzielnie wykonaną lub gotowa masą cukrową. Ja masę zrobiłam sama i barwiłam barwnikami, aby było łatwiej najpierw narysowałam i wycięłam sobie szablony do poszczególnych elementów. Smacznego B)