Przepis i sposób przygotowania na: tort kremowo-wiśniowy
3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 jajek
1 szklanka cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
ziarenka z 1/2 laski wanilii
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i sok z cytryny oraz ziarenka wanilii, ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min.
krem
Mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem i aromatem wiśniowym.
Wiśnie odsączyć z zalewy.
poncz
W szklance wody wymieszać 1 łyżkę cukru z sokiem z 1 cytryny.
Tort
Biszkopt podzielić na 3 blaty, każdy z nich mocno naponczować.
Na blat wyłożyć masę kremową, ułożyć odsączone wiśnie, przykryć drugim blatem ciasta, ponownie wyłożyć krem oraz wiśnie, przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym. Całość wysmarować kremem, ozdobić dowolnie.