Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort firmowy - kakaowy biszkopt z bitą smietaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1,5 szklanki
kakao 2 łyżki
woda zimna 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 30% 0,7 litra
cukier puder 5 łyżek
wiśnie z syropu 1 słoik 250ml
literki czekoladowe 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: tort firmowy - kakaowy biszkopt z bitą smietaną

Biszkopt kakaowy bez tłuszczu. Jajka koniecznie ciepłe w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem wraz z cukrem około 10-15 minut. Następnie po łyżce wsypujemy mąkę rozmieszaną z proszkiem do pieczenia ( też koniecznie trzeba wymieszać bo dla biszkoptów ma to ogromne znaczenie|) Na koniec wsypujemy kakao i tyle samo wody zimnej przegotowanej. Wylewamy do tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawiam do piekarnika i ustawiam temperaturę 160 stopni z termoobiegiem na około 35-40 minut. Po wystygnięciu biszkopt przekrawam na dwie części. Na spodni krążek wykładam wiśnie a następnie ubijam bitą śmietanę dodając pod koniec ubijania cukier puder. Smaruję około 1 cm pierwszy krążek tortu przykrywam drugim krążkiem i smaruję bitą śmietaną cały tort.
Dekoruję literkami z czekolady i bitą śmietaną wyciskając różyczki ze szprycy. Tort musi poleżeć w lodówce najlepiej całą noc, ponieważ biszkopt musi nabrać wilgoci z bitej śmietany. Uwaga! Tort żeby nie przeszedł innymi zapachami najlepiej przechowywać w specjalnym plastikowym opakowaniu na torty. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdalenaIC 10.10.2016 18:52
Wspaniały tort :)
Maridka19 10.10.2016 12:59
Pyszny torcik :)
Małgorzata92 10.10.2016 12:43
Gratulacje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak