Przepis i sposób przygotowania na: Tort cynamonowy (Keto, Paleo, LowCarb)
Olej kokosowy lub masło ubić razem z ksylitolem/erytrytolem na puszystą masę. Wbić pojedynczo jajka. Połączyć mąkę kokosową z cynamonem i solą. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Płaską blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować okręgi o wymiarach ok 18-20 cm i wypełniać je ciastem. Powinno wyjść ok. 4 (grubsze) - 6 (cieńsze) blatów. Piec na złoty kolor. Wystudzić.
Śmietankę kokosową przełożyć do misy miksera i ubijać na szybkich obrotach aż znacznie zgęstnieje. Dodać ksylitol/erytrytol, imbir oraz agar-agar. Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach zimnej wody, dodać 2 łyżki wrzątku i dokładnie rozpuścić. Wlać do ubitej śmietany kokosowej i delikatnie wymieszać. Włożyć masę do lodówki do stężenia.
Gdy masa zgęstnieje, przekładać blaty ciasta. Wierzch posypać kakao wymieszanym z cynamonem.