Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Cesarzowej

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt jasny

jajko 3 szt
cukier 0,5 szkl
olej 4 łyżki
mąka 1 szkl
ocet 0,5 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Biszkopt ciemny

jajko 4 szt
cukier 2/3 szkl
olej 6 łyżek
mąka 1 kopiasta szkl
kakao 2 łyżki
ocet 0,5 łyżki
proszek do pieczenia 0,5 łyżki

Poncz

herbata czarna 100 ml
sok z cytryny 0,5 łyżki
spirytus 3 łyżki

Masa jajeczna

jajko 2 szt
cukier 0,5 szkl
masło 250 g
spirytus 1 kielszek

Masa orzechowa

orzechy włoskie 100 g
cukier 0,5 szkl
mleko 100 ml
masło 100 g

Dodatkowo

orzeszki ziemne 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Cesarzowej

Kroki postępowania

1
Biszkopt jasny: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Biszkopt ciemny: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24 cm. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Poncz: Zimną herbatę mieszam z sokiem z cytryny i spirytusem. Każdy z upieczonych biszkoptów przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam przygotowanym ponczem.
Krok 1 - Tort Cesarzowej foto
2
Masa jajeczna: Jajka ubijam razem z cukrem nad kąpielą wodną (ubijam do momentu, aż masa będzie gęsta). Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę.

Stopniowo dodaję zimną masę jajeczną. Na końcu wlewam spirytus. Dokładnie ucieram.
Krok 2 - Tort Cesarzowej foto
3
Masa orzechowa: Orzechy włoskie mielę. Mleko gotuję razem z cukrem. Do gotującego się mleka dodaję orzechy. Mieszam i gotuję około 5 minut, aż masa zgęstnieje.

Masę studzę. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimną masę orzechową i razem ucieram.
Krok 3 - Tort Cesarzowej foto
4
Orzeszki ziemne chwilę prażę na suchej patelni. Studzę i siekam nożem na mniejsze kawałki.
Krok 4 - Tort Cesarzowej foto
5
Masę orzechową dzielę na dwie części. Masę jajeczną dzielę na trzy części. Na biszkopt jasny wykładam porcję masy orzechowej. Wyrównuję i przykrywam biszkoptem ciemnym. Na biszkopt ciemny wykładam porcję masy jajecznej. Wyrównuję i przykrywam biszkoptem jasnym. Na biszkopt jasny wykładam porcję masy orzechowej. Wyrównuję i przykrywam ciemnym biszkoptem. Na wierzchu rozsmarowuję porcję masy jajecznej. Pozostałą masą jajeczną smaruję boki tortu i dekoruję wierzch. Boki tortu obsypuję posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Gotowy tort dekoruję cukrowymi ozdobami i czekoladowymi kuleczkami.
Krok 5 - Tort Cesarzowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joannaa24 14.08.2016 17:28
Wygląda znakomicie ;)
gusia1000 19.06.2016 10:52
Znakomity tort.
ania2610 18.06.2016 17:33
wspaniały torcik, pięknie wygląda! :)
ben-ka 18.06.2016 10:24
Podoba mi się:)
Grazyna0211 18.06.2016 09:29
smaczny tort
Janina 17.06.2016 22:35
Wspaniały tort;))
mirosława4 17.06.2016 21:00
rewelacyjny torcik :)
Maridka19 17.06.2016 20:51
Piękny torcik :)
MAR3STA 17.06.2016 19:39
rewelacyjny torcik
2milutka 17.06.2016 19:38
bardzo fajny torcik ;)
Urszula Świeca 17.06.2016 19:30
Wspaniały torcik.))
sezamek 17.06.2016 17:55
Wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak