Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort arbuzowy

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
jajko 8 szt
cukier 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa
mąka pszenna 9 łyżek
mąka ziemniaczana 9 łyżek
masło 375 g
likier cytrynowy
czekoladowe łezki
arbuz 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Tort arbuzowy

Kroki postępowania

1
Arbuza mielimy przez drobne sitko(można też użyć blendera), Odlewamy 2 szklanki płynu, resztę gotujemy. W odlanym płynie rozpuszczamy mąki i wlewamy na gotujący się sok, gotujemy jak kisiel studzimy(jeśli jest za mało słodki dodajemy odrobinę cukru), dla wzmocnienia smaku można dodać odrobinę soku z cytryny. Studzimy.
3/4 kisielu miksujemy z masłem na gładką masę. Odbieramy ok 1/4 masy na ubranie brzegów, mieszamy ją z barwnikiem zielonym. Pozostałą masę mieszamy z barwnikiem czerwonym.

**Powinniśmy zmierzyć powstały płyn na każdą szklankę płynu dajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 1 łyżkę mąki zwykłej.
Krok 1 - Tort arbuzowy foto
2
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy, aż się rozpuści. Dodajemy żółtka i nadala miksujemy do połączenia składników. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i barwnik spożywczy(ciasto ma wyjść jasnoczerwone) delikatnie mieszamy. Pieczemy ok 30 min w temp 170 st (z termooobiegiem).
Ostudzony przekrawamy na 3 części. Składamy tort: krążek najpierw smarujemy kisielem, na niego wykładamy 1/3 masy. postępujemy tak z każdym krążkiem. Wkładamy tort do lodówki do stężenia masy (min. 2h)
Krok 2 - Tort arbuzowy foto
3
Boki tortu ubieramy masą zieloną imitującą skókę aarbuza, na górze układamy łezki czekoladowe imitujące pestki arbuza (ja swoje zrobiłam przekrawając czekoladowe serduszka na pół)
Krok 3 - Tort arbuzowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 25.01.2017 22:58
Wyszło super
Poison1988 28.07.2013 16:01
mistrzostwo wykonania! :) koniecznie będę musiała wypróbować :)
teresa18 27.07.2013 16:00
rewelacyjny
Kolorowa 27.07.2013 13:54
Bardzo ciekawie wygląda, taki torcik lepszy niż te kupne japońskie kotki i inne brzydactwa dla dzieci.
joanna30 27.07.2013 12:18
Ciekawy pomysł na pyszny i efektowny torcik
kasienka23 27.07.2013 11:07
świetny pomysł!
patryska76 27.07.2013 10:32
Dobry pomysł na ozdobienie ;)
Kasia35 27.07.2013 10:03
świetnie się prezentuje
pycia9 27.07.2013 09:56
ale fajny ten tort
Olga_SK 27.07.2013 08:39
Co za pomysł! Wygląda cudnie :) I pewnie wyśmienicie smakuje :)
KasiaK90 27.07.2013 07:14
wygląda bardzo ciekawie:)
Isia 27.07.2013 01:11
superancki!!!!
usmiech 26.07.2013 23:48
wygląda super
Megg 26.07.2013 23:13
rewelacyjny torcik
reniatka 26.07.2013 23:06
prawdziwe arcydzielo
Piotr-21 26.07.2013 22:57
pyszny tort
dziewczyna_z_kodeksem 26.07.2013 22:46
wygląda kapitalnie !
Barbara/zuza22_85 26.07.2013 22:45
he he ale fajny
Aleksandra/Olcia 26.07.2013 22:28
genialny! super
Mniam 26.07.2013 22:26
Wygląda cudnie!
iza0823 26.07.2013 22:22
super wygląda
Małgorzata9 26.07.2013 22:17
wygląda super
idealme 26.07.2013 22:11
wygląda genialnie ! :)
alaaa 26.07.2013 21:59
ale świetny pomysł na tort
gosia56 26.07.2013 21:34
napewno pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak