Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z otrąb pszennych i orzechami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

otręby pszenne 5 dag
orzechy włoskie 5 dag
jajko 5 szt
mąka tortowa 2 łyżki
cukier puder 15 dag
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
wiórki kokosowe do formy

Składniki na polewę

cukier puder 3 łyżki
masło 10 dag
kakao 1 łyżka/kopiata
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z otrąb pszennych i orzechami

Kroki postępowania

1
Wykonanie ciasta:
Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i nadal ubijając dodać żółtka.
Krok 1 - Torcik z otrąb pszennych i orzechami foto
2
Gdy masa zgęstnieje, dodać otręby, zmielone orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Lekko wymieszać.
Krok 2 - Torcik z otrąb pszennych i orzechami foto
3
Przełożyć do przygotowanej formy o średnicy 18 cm .
Krok 3 - Torcik z otrąb pszennych i orzechami foto
4
Piec w temperaturze 190 stopni około 30 minut.
Krok 4 - Torcik z otrąb pszennych i orzechami foto
5
Po upieczeniu placek ostudzić.
Wykonanie polewy:
Zagotować mleko z cukrem i kakao. Następnie odstawić, utrzeć z masłem i polać w całości ostudzony placek.
Krok 5 - Torcik z otrąb pszennych i orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 28.10.2015 11:45
pyszności do kawy zjadłoby sie oj zjadło
Krystyna32 28.10.2015 09:14
wygląda pysznie
Anna169Hosz 28.10.2015 07:35
Pożyczam przepis:)
IKrakowianka 27.10.2015 21:32
fajny pomysł :)
Megg 27.10.2015 20:23
super smaczny torcik
Stenka 27.10.2015 19:57
ciekawy przepis
as28 27.10.2015 19:41
fajny torcik, jeszcze takiego nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak