Przepis i sposób przygotowania na: Torcik- wybuchowy szampan
Kroki postępowania
Delikatnie mieszamy całość. Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną tortownicę. Pieczemy około 15-20 minut w 180°C.
Upieczony biszkopt studzimy.
Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser oraz cukier puder do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Do gotowej masy wsypujemy czekoladę. Masę mieszamy łyżką i wykładamy na przestudzony biszkopt. Torcik odstawiamy do zastygnięcia (do lodówki). Między czasie przygotowujemy warstwę brzoskwiniową.
Tak przygotowane brzoskwinie stawiamy na ogniu. Do ciepłych dodajemy galaretkę i żelatynę. Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia dodanych składników. Brzoskwinie zdejmujemy z ognia i studzimy. Zimną masę wykładamy na zastygniętą śmietankę.
Gotowy, zimny szampan, bez piany wylewamy na wierzch torcika. Ponowie wstawiamy go do zastygnięcia.