Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik W-Z z kremem serowo-śmietankowym.

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
mąka tortowa półtorej szklanki
kakao 2 łyżki
olej rzepakowy 10 łyżek
woda ciepła 8 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta

Krem

serek mascarpone 25 dag
śmietana kremowa 30% 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 kopiasta łyżka
cukier puder do smaku

Dodatkowo

czekolada mleczna 10 dag
dżem porzeczkowy 5 łyżek
śmietana kremowa 30% 1 szklanka
cukier puder do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 płaska łyżka
kolorowa posypka według uznania

Porada

Szklanki do odmierzania składników użyłam o pojemności 250 ml. Dżemu użyłam z czarnej porzeczki, domowej roboty, bo taki jest najlepszy.

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik W-Z z kremem serowo-śmietankowym.

1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ciepłą wodę i olej, ucieramy kilka minut. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę tortową, następnie dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie delikatnie mieszamy z ciastem.
2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
3.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku, i ubijamy, na koniec wlewamy wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy.
4.Jeden krążek ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy tężejący krem i kolejny krążek ciasta.
5.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie jeszcze ciepłą smarujemy wierzch ciasta i odstawiamy do zastygnięcia polewy.
6.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. Za pomocą szprycy na torcie wyciskamy rozetki.
7.Torcik wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem dekorujemy cukrową posypką. Kroimy i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 18.03.2016 08:00
Dziękuję:)
Wiesława1 17.03.2016 17:54
Swietna propozycja
Babeczka35 15.03.2016 07:28
Dziękuję:)
gusia1000 14.03.2016 21:31
ładne i pyszne.
Skotka 13.03.2016 21:57
Wspaniały Torcik:)
ada.la 13.03.2016 21:19
super torcik
norweska20 13.03.2016 20:32
po prostu rewelacja
Malinka 13.03.2016 19:26
Taki torcik to dopiero pychota!
Babeczka35 13.03.2016 16:04
Dziękuję:)
Grazyna0211 13.03.2016 15:48
śliczny torcik
irenka 13.03.2016 14:53
ależ cudowny torcik
Madzai 13.03.2016 14:48
Na pewno pyszny!
Franciszek 13.03.2016 14:08
piękny tort
anka1988 13.03.2016 12:10
smaczny torcik!
Babeczka35 13.03.2016 12:10
Dziękuję i zapraszam:) Już częstuję:)
ania2610 13.03.2016 11:44
wspaniale wygląda - uroczy torcik :)
RenataZ-et 13.03.2016 11:09
bardzo apetyczny
cukiereczek 13.03.2016 11:05
słodki torcik
dom-agi 13.03.2016 11:00
Uwielbiam takie torty!
Janina 13.03.2016 10:15
Świetne smaki;))
pestka 13.03.2016 09:54
smaczny i piękny
Ewelina1991 13.03.2016 09:44
ładny torcik
sliwka 13.03.2016 09:42
Piękny i smakowity torcik;))
Mniam 13.03.2016 09:36
Wpraszam się do Ciebie na kawałeczek tego pięknego torciku :)
Agnieszka-87-25 13.03.2016 09:29
śliczny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak