Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

torcik pomarańczowo-czekoladowy z kajmakiem i konfiturą morelową

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 6 szt
cukier puder 1 szklanka
esencja waniliowa 1 łyżeczka
herbata 1 szklanka

masa pomarańczowa

serek mascarpone 200 g
śmietana 30% 2 łyżki
kajmak 4 łyżki
sok z pomarańczy 2 łyżki
skórka pomarańczowa
olejek pomarańczowy

masa czekoladowa

serek mascarpone 150 g
śmietana 30% 4 łyżki
kajmak 4 łyżki
kakao 4 łyżki

dodatki

konfitura 150 g
płatki migdałowe
pomarańcza
krakersy

Przepis i sposób przygotowania na: torcik pomarańczowo-czekoladowy z kajmakiem i konfiturą morelową

biszkopt: żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem odrobiny soli. Pod koniec ubijania przesiać cukier puder, zmiksować. Do piany dodawać po żółtku. Następnie wlać esencję i przesiać mąki. Na tym etapie masę delikatnie przemieszać drewnianą łopatką lub użyć najniższych obrotów miksera. Ciasto przelać do tortownicy (ja użyłam małej, 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka w 18-70-180C.
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe blaty.

masa pomarańczowa: w rondelku zmiksować serek ze śmietanką, dodać kajmak, olejek pomarańczowy i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, następnie otartą skórkę. Krótko zmiksować. Schłodzić w lodówce.

masa czekoladowa: serek zmiksować z kajmakiem i śmietanką, dodać kakao i ponownie krótko zmiksować. (!) jeśli masa będzie zbyt gęsta, można delikatnie próbować rozrzedzić ją śmietanką kremówką, dodając ją z wyczuciem i sprawdzając stan masy. Schłodzić w lodówce.

Tort: dolny blat naponczować i posmarować konfiturą morelową, wyłożyć masę czekoladową, przykryć drugim naponczowanym blatem. Ponownie posmarować konfiturą. Wyłożyć masę pomarańczową, zostawiając 3 jej łyżki do wysmarowania wierzchu i boków tortu. Przykryć trzecim naponczowanym blatem. Cały tort posmarować pozostałą masą pomarańczową.
Udekorować płatkami migdałowymi, boki obłożyć krakersami. Schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 25.10.2014 16:01
Pyszny torcik
Magula 25.10.2014 11:11
wspaniały torcik
Wiesława1 25.10.2014 11:10
na pewno by mi smakowało takie połaczenie
Aleksandra/Olcia 25.10.2014 09:47
piękny i bardzo smakowity
BernadettaP 25.10.2014 09:21
Kaloryczny, ale pewnie smaczny. Poproszę kawałek :)
Ewelina1991 25.10.2014 09:01
piękny torcik
stokrotka 25.10.2014 08:57
ale cudowny tort!
Renata9 25.10.2014 08:34
piękny i przepyszny torcik
Konczi 25.10.2014 08:10
Super torcik :D 100lat dla Madzi :D dużo uśmiechu i zdrówka :D
IZABELA29 25.10.2014 07:26
pewnie pyszny
engie23 25.10.2014 00:14
super wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak