Przepis i sposób przygotowania na: Torcik orzechowo - kokosowy
- tort kokosowy
- tort na każdą okazję
- przepis na ciasto biszkoptowe
Tort orzechowo-kokosowy jest banalnie prosty w przygotowaniu. Wystarczą jedynie 3 kroki: upiec biszkopt, przygotować masę i wyciągnąć ze spiżarki konfiturę malinową. Całość przełóżcie i zasmakujcie w przepysznym torciku orzechowo-kokosowym.
Kroki postępowania
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania stopniowo dosypywać cukry. Połączyć z żółtkami. Delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Piec w temp. ok. 180st.C na złoty kolor. Biszkopt ostudzić. Przekroić na pół.
Gdy ostygnie każdy blat posmarować konfiturą malinową.
Masa: Bułki zalewamy zimnym mlekiem 1i 1/2 szklanki. W garnku zagotować 1/2 szklanki wiórek kokosowych, mleko (1/2 szklanki) oraz cukier (1/2 szklanki), gdy się zagotuje dodać rozdrobnione widelcem bułki i gotować na małym ogniu około 5 minut. Masę wystudzić. Zimna masę utrzeć z kostką margaryny i dodać zmielone orzechy.
Posypka: wiórki kokosowe prażyć z cukrem i masłem na brązowy kolor. Zimnym posypać ciasto. Schłodzić w lodówce .