Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik na zimno z porzeczkami

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser mielony z wiaderka 1 kg
sok z cytryny 2 łyżki
śmietana kremowa 30% 1 szklanka
cukier puder 100 g
czarna porzeczka 250 g
Spód maślany:
ciasteczka maślane 250 g
masło 100 g
galaretki z owoców leśnych 2 sztuki
czarna porzeczka 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik na zimno z porzeczkami

Kroki postępowania

1
Masa: Twarożek przełożyć do miski ,wlać smietanę kremówkę oraz sok z cytrynydodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody tak żeby zrobiła się płynna chwilę przestudzić i wlać do masy serowej zmiksować dokładnie aby nie było grudek.
Masę podzielić na dwie części. Porzeczkę czarną umyć osuszyć i zmiksować blenderem na głądką masę( ja użyłam mrożonych więc tylko rozmroziłam) i dodać do jednej częsci masy twarogowo-śmietanowej,ewentualnie gdy któś lubi słodkie dosłodzić czterema łyżkami cukru pudru.
Krok 1 - Torcik na zimno z porzeczkami foto
2
Spód: ciasteczka rozdrobnić w rozdrabniaczu na pył ewentualnie włożyć do foliowej torebki i rozgnieść wałkiem do ciasta.Odłożyć dwie łyżki,do oddzielenia warstwy. Masło rozpuscić w rondelku lub włożyć na pół minuty do mikrofali i płynne dodać do pokruszonych ciasteczek,wymieszać.Tortownicę o sred 27 cm wyłozyć papierem pergaminowym i wyłożyc masę ciasteczkową i ugnieść łyżką .Wstawić na 10 min do lodówki. Galaretki rozpuscić w 800 ml gorącej wody ,zostawić do przestygnięcia .

Przełozenie:Na wyłożony schłodzony spód wylewamy masę serową białą na to sypiemy odłożone pokruszone ciasteczka nastepnie wylewamy masę porzeczkową ,i na wierzch tężejące galaretki.wstawiamy na 3 godziny do lodówki aby masa ładnie się ścięła.
Krok 2 - Torcik na zimno z porzeczkami foto
3
Na koniec dekorujemy kleksami bitej śmietany i owocami czarnej porzeczki. Smacznego:)
Krok 3 - Torcik na zimno z porzeczkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lukasz 28.12.2013 15:13
rewelacja na lato
Katarzyna59 12.06.2013 08:11
super przepis
Anna133 11.06.2013 16:04
smaczne i proste
Monika-twin 11.06.2013 15:29
wygląda ładnie i smakowicie
2milutka 11.06.2013 15:07
niestety już nie ma:(
bogusia19 11.06.2013 15:06
został może kawałek?
dodi 11.06.2013 15:00
taki deserek jest pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak