Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik „Jaś i Małgosia”

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT o średnicy 24 cm

jajko 3 sztuki
mąka 3 łyżki
cukier 3 łyżki
olej 1 łyżka
proszek do pieczenia szczypta

MASA ŚMIETANKOWA

śmietana 30% 0,5 litry
ser biały 0,5 kg z wiaderka
Żelatyna wieprzowa Prymat 7 łyżeczek
cukier puder 4-5 łyżki do smaku
galaretka niebieska 2 sztuki
galaretka różowa 2 sztuki

KAKAOWA ŚMIETANKA

śmietana 30% 0,5 litry
cukier puder 2-3 łyżki
kakao 2-3 łyżki dobrej jakości
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik „Jaś i Małgosia”

Kroki postępowania

1
BISZKOPT:Żółtka oddzielamy od białek . Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli (Wtedy łatwej się ubiją). Do ubitych dokładamy cukier. Gdy cukier już się rozpuści dokładamy po jednym żółtku. Do puszystej masy dokładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę. Biszkopt pieczemy około 15 min w 180˚C .
W ten sam sposób pieczemy drugi jasny biszkopt. Oba studzimy.
Krok 1 - Torcik „Jaś i Małgosia” foto
2
ŚMIETANKA Z GALARETKAMI:Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu (oddzielnie niebieskie, a oddzielnie różowe). Rozpuszczone pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia. Gotowe kroimy w kostkę i łączymy ze sobą. Kilka kostek pozostawiamy do dekoracji naszego torcika.
Krok 2 - Torcik „Jaś i Małgosia” foto
3
Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szkli wody. Studzimy delikatnie.
Schłodzoną śmietankę ubijamy.
Krok 3 - Torcik „Jaś i Małgosia” foto
4
Do ubitej dokładamy stopniowo ser oraz cukier puder do smaku. Ilość dodanego cukru możemy zmniejszyć lub zwiększyć. Następnie wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy pokrojoną galaretkę. Całość mieszamy już łyżką. Tak przygotowaną śmietanką przekładamy upieczone biszkopty. Odstawiamy tort do zastygnięcia.
Gotowy, zastygnięty dekorujemy kakaową śmietanką.
Krok 4 - Torcik „Jaś i Małgosia” foto
5
WYKOŃCZENIE:Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Powinno przybrać konsystencje rozpuszczonej czekolady. Studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki przegotowanej wody. Nie studzimy jej bardzo.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy zaparzone kakao oraz cukier puder do smaku. Na koniec wlewamy ciepłą żelatynę. Całość dokładnie miksujemy i wylewamy na nasz torcik. Dzięki temu, że żelatyna była ciepła śmietanka nie zastyga szybko i mamy czas ją równo rozprowadzić po torciku. Na wierzch układamy odłożone kostki galaretki.
Gotowy torcik pozostawiamy do zastygnięcia.
Krok 5 - Torcik „Jaś i Małgosia” foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 25.12.2015 01:16
Pyszny tort.
Krzysztof15 24.12.2015 08:29
bardzo smaczny
Małgorzata Pin 24.12.2015 08:14
Kolorowo i apetycznie.
ania2610 23.12.2015 18:33
coś pysznego i do tego uczta dla oczu
anka1988 23.12.2015 13:18
cudowny tort!
Aleksandra/Olcia 23.12.2015 13:09
ale wesołe ciasto :)
Ewelina1991 23.12.2015 11:03
pięknie tak kolorowo ;-)
Agnieszka-87-25 23.12.2015 10:29
ależ ładny
Madzai 23.12.2015 09:53
Super efektowne ciacho :)
IKrakowianka 23.12.2015 09:36
bardzo ładny
SzczyptaChili 23.12.2015 08:18
Wygląda bajecznie
Babeczka35 23.12.2015 07:57
Śliczny torcik.
olkaaa 23.12.2015 07:34
muszę zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak