Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik czekoladowy na biszkoptach - bez pieczenia

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 300 ml
mąka ziemniaczana pełna łyżka
żółtko jajek 4
czekolada gorzka 300 g
masło 200 g
biszkopty okrągłe
aromat waniliowy do smaku
wiórki kokosowe
cukier waniliowy 3-4 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik czekoladowy na biszkoptach - bez pieczenia

Mleko połączyć z żółtkami, aromatem i cukrem waniliowym oraz mączką ziemniaczaną, postawić na niewielkim płomieniu i ogrzewać, stale mieszając mątewką, aż do zgęstnienia i zagotowania.
Odstawić do przestudzenia.
W tym czasie stopić połamaną czekoladę, razem z masłem, w kąpieli wodnej.
Masę dodać do kremu mleczno-żółtkowego i bardzo dokładnie połączyć.

Tortownicę (lub inną niewielką foremkę) posmarować cieniutko masłem, posypać wiórkami kokosowymi, obłożyć dno i boki biszkoptami i wylać na nie połowę masy.
Znów ułożyć warstwę biszkoptów i wylać resztę masy - wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna40 05.09.2012 20:55
mnaim!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak