Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik Cappuccino

ami
3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 szt
sól 1 szczypta
cukier drobny 130 g
mąka tortowa 170 g
cukier waniliowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Syrop do nasączenia

cukier drobny 150 g
woda 150 ml
ekstrat migdałowy 2 łyżeczki*

Krem cappuccino

jogurt naturalny 150 g
cukier puder 150 g
kawa rozpuszczalna 2-3 łyżki (w proszku)
śmietana 30% 750 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 8 łyżeczek
śmietan fix 2 szt

Dodatkowo

krem czekoladowo-orzechowy 5-6 łyżek
śmietana 30% 100 g
serek mascarpone 250 g
kakao 1 łyżka

Porada

Używam naturalnego ekstraktu z migdałów, stąd aż 2 łyżeczki.

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik Cappuccino

Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno tortownicy o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche. Źółtka oddzielić od białek. Mąkę tortową oraz proszek do pieczenia wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli. Kiedy będą już prawie sztywne, stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Ubijać do uzyskania sztywnej i błyszczącej masy. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku, kolejne dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Odstawić mikser i wprost do masy przesiać mąkę w dwóch częściach. Po każdej dokładce delikatnie wymieszać łyżką, zataczając nią ósemki w cieście. Masę przelać do przygotowanej tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, biszkopt pozostawić w formie przez około 20 minut, następnie delikatnie oddzielić go nożem od brzegów tortownicy i wyciągnąć. Pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego wystudzenia.

Przygotować syrop. Cukier i wodę umieścić w garnuszku i wymieszać. Podgrzewać do zagotowania, po czym gotować jeszcze przez 2 minuty. Odstawić i przestudzić. Do syropu dodać ekstrakt z migdałów lub likier i wymieszać.

Wystudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na pół. Jedną część ułożyć na paterze i zamknąć wokół niej boki tortownicy. Biszkopt nasączyć 1/2 syropu.

Krem czekoladowo-orzechowy lekko podgrzać, aż stanie się bardziej płynny, po czym połowę rozsmarować na pierwszym biszkoptowym blacie.

Żelatynę przełożyć do niewielkiej miseczki i zalać niewielką ilością zimnej wody. Wymieszać i pozostawić do napęcznienia.

Jogurt zmiksować z cukrem pudrem i kawą. Śmietanę ubić ze śmietan-fixem.

Napęczniałą żelatynę przełożyć do garnuszka, dodać 2 łyżki wody i podgrzewać na wolnym ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Nie gotować. Do żelatyny, powoli, łyżka po łyżce dodawać masę jogurtowo-kawową, po każdej dokładce dobrze mieszając. Powstałą masę przelać z powrotem do misy i szybko dodać do niej ubitą śmietanę w trzech częściach, po każdej dobrze wymieszać. Masę przełożyć na posmarowany kremem czekoladowym biszkopt i wyrównać.

Drugi placek biszkoptowy nasączyć pozostałym syropem i ułożyć go na kawowym kremie, nasączoną stroną do dołu. Wierzch posmarować pozostałym kremem czekoladowymi wstawić do lodówki do stężenia na co najmniej 4 godziny.

Serek mascarpone i kremówkę przełożyć do misy miksera i ubijać na wolnych obrotach miksera. Po chwili ubijania dodać śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem i ubijać dalej do uzyskania dość sztywnego kremu. Masę rozsmarować na stężałym torciku i obficie posypać kakao.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 07.04.2015 10:53
Po prostu świetny!:)
wyattearp 06.04.2015 16:46
pyszne ciacho
Niebieska 06.04.2015 12:19
wygląda bardzo pysznie
IZABELA29 06.04.2015 11:35
przepysznie
Mniam 06.04.2015 10:34
Bardzo lubię takie ciasto z kawą. Delikatne, rozpływające się w ustach, bo widzę że właśnie takie jest. Pycha!
monikaT83 06.04.2015 10:20
bardzo lubię kawowe słodkości:) przepiękny torcik:)
Triss 06.04.2015 09:36
Smaczny torcik.:)
Agnieszka-87-25 06.04.2015 09:20
wysmienite ciasto
Skotka 06.04.2015 09:19
Super torcik i bardzo dokładny opis:)
Magula 06.04.2015 08:50
smakowicie wygląda
Futka 06.04.2015 08:50
Przepyszny torcik! Prezentuje się niezwykle smakowicie :)
Krystyna32 06.04.2015 08:49
bardzo apetyczny
2milutka 06.04.2015 08:39
fajne ciasto:)
ilka01 06.04.2015 08:23
super przepis :)
Konczi 06.04.2015 08:05
świetnie wygląda :) pysznie!
cukiereczek 06.04.2015 07:33
słodki torcik na każdą okazję
Edith85 06.04.2015 07:21
smakowicie wygląda :)
Zdzisław 06.04.2015 07:20
takie słodkości bardzo lubię
joanna43 05.04.2015 23:16
pięknie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak