Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TOM KHA GAI, czyli tajska zupa gal(ang)owa w wersji nieco spolszczonej

5.0
(16)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tom Kha Gai, to zupa tajska na bazie mleczka kokosowego, która jest wspaniałym urozmaiceniem codziennych obiadów. Wzbogacona imbirem, trawą cytrynową i liśćmi kafiru nabiera wspaniałego, orzeźwiającego i cytrusowego smaku i aromatu. 

Składniki:

Składniki:

woda
Rosół drobiowy z włoszczyzną
filety z kurczaka 500 g
mleko kokosowe 750 ml
trawa cytrynowa 2 sztuki
imbir świeży 10 g
liście kafiru 8 liści
papryczka chili 2 sztuki
sos rybny 3 łyżki
cukier brązowy 3 łyżeczki
sok z limonki 4 łyżki
grzyby 250 g
świeża kolendra
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: TOM KHA GAI, czyli tajska zupa gal(ang)owa w wersji nieco spolszczonej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 min.

2. Z papryczek chili usuwamy gniazda nasienne i drobno siekamy.

3. Trawę cytrynową miażdżymy, imbir kroimi w cienkie plasterki, a liście limonki rwiemy na 2-3 części. Wrzucamy składniki do gotującej się bazy.

4. Po 5-8 minutach dodajemy pokrojony w cienkie paski filet z piersi kurczaka oraz grzyby. Doprawiamy zupę sosem rybnym, solą, cukrem trzcinowym i całość gotujemy przez około 10 min. Gotowe danie skrapiamy sokiem z limonki i dekorujemy kolendrą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak