Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tęczowy tort z cytrynowym kremem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masło 22 dkg
cukier 22 dkg
białko 5 szt
mąka 38 dkg
aromat waniliowy łyżeczka
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
sól szczypta
mleko 350 ml
Krem:
masło 40 dkg
jaja 5 szt
sok z cytryny 2 szt
cukier 8 łyżek
DODATKOWO:
masa plastyczna cukrowa 30 dkg
barwniki kolorowe spożywcze 6 szt
dżem porzeczkowy 5 łyżek
Pisaki lukrowe

Przepis i sposób przygotowania na: Tęczowy tort z cytrynowym kremem

Kroki postępowania

1
Masło ucieramy na puch razem z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,solą po czym wlewamy mleko. Do utartego masła dodajemy pianę z białek oraz resztę składników na ciasto. Mieszamy na jednolitą masę. Rozkładamy do 6 miseczek na 6 równych porcji.
Krok 1 - Tęczowy tort z cytrynowym kremem foto
2
Ciasto farbimy barwnikami na 6 kolorów: czerwony, różowy, pomarańczowy, niebieski, zielony i brązowy(może być kakao).
Krok 2 - Tęczowy tort z cytrynowym kremem foto
3
Wylewamy ciasta kolejno piekąc każde z osobna do "suchego patyczka". Ostudzone blaty tortu smarujemy dżemem porzeczkowym (ja użyłam domowej roboty dżemu).
Krok 3 - Tęczowy tort z cytrynowym kremem foto
4
Tort przekładamy kremem cytrynowym: masło ucieramy na puch. Jaja ubijamy na parze z cukrem do puszystej kremowej masy,do niej dodajemy utarte masło oraz sok wyciśnięty z dwóch cytryn (wlewamy go bardzo powoli ciągle miksując).
Jeśli ktoś woli słodszy krem można dodać więcej cukru!
Krok 4 - Tęczowy tort z cytrynowym kremem foto
5
Masę plastyczną cukrową wałkujemy dość cienko (podsypując cukrem pudrem) uważając by się nie rozerwała bo jest bardzo delikatna. Nakładamy na tort,pęcherzyki które sie pojawią przebijamy wykałaczką lub igłą.
Krok 5 - Tęczowy tort z cytrynowym kremem foto
6
Masę odcinamy przy końcach zostawiając ok 2cm które podwijamy pod spód tortu.
Krok 6 - Tęczowy tort z cytrynowym kremem foto
7
Resztę masy która nam została farbimy na zielono oraz jasny i ciemniejszy róż. Formujemy z niej listki, różyczki oraz wycinamy liczby. Napisy robimy pisakami lukrowymi.
Krok 7 - Tęczowy tort z cytrynowym kremem foto
8
I gotowe :) pracy trochę jest ale myślę że sie opłaca
Krok 8 - Tęczowy tort z cytrynowym kremem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 26.04.2013 07:22
świetny tort
Jodaj 20.04.2013 09:08
mmmm pyszny :)
jozefinach 11.04.2013 13:27
Piękny tort.
IKrakowianka 07.04.2013 20:32
wygląda fantastycznie!
Neetka90 28.02.2013 16:26
wygląda super
Poison1988 15.01.2013 12:50
wyszedł przecudny :)
KasiaK90 15.01.2013 11:03
zdjęcie środka już dodane
pajbek 15.01.2013 04:47
Tort jest super :-)
Joanna83 14.01.2013 23:47
To samo chciałam napisać co Sylwia :)
zielonamorelka 14.01.2013 21:51
szkoda,że nie ma zdjęcia w przekroju bo bardzo jestem ciekawa jak wygląda
cooleczka 14.01.2013 21:30
bardzo lubię cytrynowy krem - nadaje wyrazistości
ewelina/bunia 14.01.2013 20:45
super
ewelina/bunia 14.01.2013 20:45
super
ewelina/bunia 14.01.2013 20:45
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak