Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tęczowe muffinki

5.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tęczowe muffinki wyglądają bardzo kreatywnie. Będą idealne na przyjęcie, jak i na poprawę humoru.

Składniki:

Składniki:

mąka tortowa 1.5 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 3 sztuki
olej 4 łyżki

Dodatkowo:

żelki 12 sztuk
bita śmietana 1 sztuka
barwnik spożywczy do ciast 1 sztuka

Porada

Barwnik spożywczy w kolorze niebieskim.

Przepis i sposób przygotowania na: Tęczowe muffinki

1. Najpierw ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę.
2. Potem wlewamy olej i wszystko ubijamy jeszcze raz.
3. Dodajemy proszek do pieczenia oraz obie mąki. Miksujemy wszystko na gładką masę.
4. Następnie ciasto przelewamy do formy na muffinki i pieczemy w 170 stopniach przez 25-30 minut.
5. Muffinki upieczone odstawiamy do wystygnięcia. W tym samym czasie przygotowujemy bitą śmietanę. Ubijamy ją według opakowania albo po prostu bierzemy gotową. Dzielimy ją na dwie części. Jedna pozostaje biała, a do drugiej dodajemy barwnik, aby była ona niebieska.
6. Następnie bierzemy muffinki i smarujemy każdą niebieską bitą śmietaną. Z białej wyciskamy rękawem cukierniczym chmurki.
7. Żelki kroimy na mniejsze części i wbijamy w chmurki tak aby powstała tęcza. Gotowe. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak