Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tęczowa rolada

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

jajko 4 szt.
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mąka 1/2 szklanki
papier do pieczenia

Składniki na nadzienie

kwaśna śmietana 1 szklanka
cukier 1/3 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
aromat pomarańczowy 1 szt
galaretka 2 szt./różne kolory
cukier puder do posypki

Przepis i sposób przygotowania na: Tęczowa rolada

Wykonanie:
Galaretki ugotować oddzielnie kolorami według opisu na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, utrzeć i połączyć delikatnie z mąką i proszkiem do pieczenia. Następnie przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Ciasto wyjąć delikatnie, położyć na ściereczkę i razem z papierem do pieczenia zwinąć w rulon do ostygnięcia. W między czasie śmietanę wymieszać z cukrem, żelatyną rozpuszczoną w odrobinie wody. Dodać pokrojone galaretki, wymieszać z kilkoma kroplami aromatu. Przygotowaną galaretkę nałożyć na zimną roladę, zwinąć ponownie i odstawić do lodówki do schłodzenia. Posypać cukrem pudrem i podawać (kroić w grube kromki).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 29.11.2016 09:41
fajny pomysł na szybkie ciasto
Krystyna32 29.11.2016 09:13
bardzo apetyczne ciasto
gusia1000 29.11.2016 00:17
Dobre ciasto.
bertpvd 28.11.2016 22:03
pyszna rolada
MAR3STA 28.11.2016 21:47
pyszna i lekka rolada
magdow 28.11.2016 21:43
pysznie wygląda ;]
Motorek 28.11.2016 21:07
pyszny deser
bietka 28.11.2016 19:12
ładnie się prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak