Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z kapustą kiszoną i grzybową kruszonką
1. Kapustę kiszoną umieszczamy w garnku i zalewamy olejem (1/3 szklanki), dodajemy odrobinę wody i gotujemy przez 40 minut. Następnie osączamy na sitku. Gdy kapusta będzie już osączona, siekamy ją nożem.
2. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż będzie miękka, a następnie dodajemy ją do posiekanej kapusty, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i mieszamy.
3. Przygotowujemy ciasto na tartaletki: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, sól i pokrojone na kawałki zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko, łyżkę śmietany i szybko zagniatamy ciasto.
4. Foremki do tartaletek wylepiamy ciastem i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
5. Suszone grzyby rozdrabniamy blenderem, tak aby powstał proszek. Następnie wszystkie składniki na kruszonkę ugniatamy palcami tak, aby powstała kruszonka.
6. Tartaletki napełniamy przygotowanym farszem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20 minut.