Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z jabłkami i migdałami
Mąkę mieszamy z solą i cukrem, dodajemy posiekane masło i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto na 30 minut chowamy do lodówki.
Przygotowanie nadzienia:
Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem i cynamonem. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy kilka minut jabłka – ważne żeby owoce się nie rozpadły! Pod koniec dodajemy migdały w płatkach i dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).
Spód ciasta nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Tartaletki podpiekamy ok. 20 minut.
Babeczki studzimy, a następnie napełniamy je jabłkami. Po wierzchu posypujemy pokruszonymi krówkami i ponownie wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy ok. 15 minut.