Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z truskawkami
Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy masło i rozdrabniamy nożem. Kiedy składniki w miarę się połączą dodajemy jajko i energicznie zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na stolnicy, tak aby było trochę większe od formy(zachodziło na brzegi). Formę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Następnie nakładamy ciasto dokładnie żeby były zakryte też brzegi. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy folią aluminiową i nasypujemy na nią coś ciężkiego i odpornego na wysokie temp. np. monety, fasolę lub groch. Pieczemy około 20 min w temp. 180 stopni.
Masa:
Budyń gotujemy bez cukru w podanej ilości mleka. Odstawiamy do wystygnięcia. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy budyń i ucieramy na gładką masę.
Polewa:
Margarynę i czekoladę roztapiamy w kąpieli mlecznej, uważając żeby się nie zagotowała.
Kiedy cisto wystygnie smarujemy je masą, a na niej układamy pokrojone w plasterki umyte i osuszone truskawki. Na koniec polewamy to przygotowaną polewą i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Smacznego:)