Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z masłem orzechowym i mascarpone

ami
2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

mąka pszenna 200 g
cukier drobny 100 g
kakao 2 łyżki
sól 1 szczypta
jajko 1 szt
masło 100 g

Nadzienie

serek mascarpone 250 g
masło orzechowe 200 g
cukier puder 1 łyżka

Wierzch

serek mascarpone 250 g
śmietana 30% 150 g
cukier puder 1 łyżka
śmietan fix 1 szt

Karmel

cukierki krówki 6 szt
mleko 4 łyżki
orzeszki ziemne 1 garść

Porada

Masło i jajko do przygotowania spodu powinny być zimne. Serek mascarpone i kremówka muszą być schłodzone, natomiast masło orzechowe w temperaturze pokojowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z masłem orzechowym i mascarpone

W foremce do tarty o średnicy 28cm ułożyć na krzyż dwa kilkucentymetrowe pasy papieru do pieczenia. Ułatwi to wyciągnięcie gotowej tarty.

Mąkę, cukier, kakao i sól wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i przesiekać nożem, potem rozdrabniać opuszkami palców do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Trzeba jednak uważać, aby zbytnio nie ogrzać ciasta. Do tego celu można również użyć miksera na wysokich obrotach, tylko trzeba przykryć misę ściereczką, aby mąka nie rozsypała się po całej kuchni. Kiedy mąka, masło i cukier uzyskają odpowiednią konsystencję, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie, dodać 1 łyżkę mleka. Ciasto rozwałkować na koło o 2-3 cm większe niż średnica foremki i przełożyć je do formy, lekko dociskając do boków. Wstawić do zamrażalnika na 15 minut lub do lodówki na 30 mninut.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Na schłodzone ciasto udkładamy kawałek papieru do pieczenia – musi być większy nić średnica foremki. Na papier wysypać kamyczki obciążające ciasto. Można tu również wykorzystać zwykłą fasolę lub groch. Zapobiegnie to obsuwaniu i zniekształcaniu się ciasta. Formę wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Po tym czasie usunąć fasolki wraz z papierem i piec jeszcze przez 5-10 minut. Gotowe ciasto powinno być matowe. Całkowicie wystudzić.

Przygotować nadzienie. Serek mascarpone lekko zmiksować, dodając cukier. Następnie dodać masło orzechowe i całość zmiksować na niskich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Masę rozsmarować na wypieczonym spodzie i wyrównać.

Serek mascarpone i śmietankę przełożyć do misy miksera. Krótko zmiksować i dodać cukier wymieszany ze śmietan-fixem. Miksować do uzyskania sztywnej masy, którą należy rozsmarować na masie z masłem orzechowym.

Krówki pokroić na mniejsze kawałki i wraz z mlekiem przełożyć do małego garnuszka i rozpuścić na małym ogniu. Dodać pokrojone orzeszki, wymieszać, lekko przestudzić. Karmel wylać na tartę tworząc pasy i kleksy.

Całość przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 06.04.2015 21:46
Chętnie bym spróbowała.
wyattearp 06.04.2015 16:46
takie ciasta lubię
Ola1young 06.04.2015 14:07
swietny deser :)
Adamorek 06.04.2015 12:40
ciekawe ciasto
tytka 06.04.2015 11:37
fajna tarta
olkaaa 06.04.2015 10:31
chętnie spróbuję
bertpvd 06.04.2015 10:19
świetny deser
Ewelina1991 06.04.2015 09:36
uwielbiam takie
Triss 06.04.2015 09:35
Świetna tarta.:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak