Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z marchewką i chorizo pod czerwonym cheddarem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gram
masło 100 gram
jajko 3 sztuki
woda 50 ml
marchew 600 gram (po obraniu)
ser cheddar 200 gram
kiełbasa chorizo 200 gram
smietana 18% 3 łyżki
sól
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z marchewką i chorizo pod czerwonym cheddarem

Mąkę ze szczyptą soli łączymy ze schłodzonym pociętym na kosteczkę masłem siekając całość nożem. Jak w miarę nam się połączy to dodajemy wodę i jedno żółtko. Całość szybko wyrabiamy, najlepiej opuszkami palców żeby zbytnio nie ogrzać masła. Jak osiągniemy jednolitą masę to zawijamy ciasto w folie i chowamy do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto rozpłaszczamy, przenosimy do formy na tartę i dokładnie wylepiamy nim formę. Żeby nam się nie obsunęło podczas pieczenia to zakładamy ciasto aż za krawędzie formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem dokładnie miejsce przy miejscu i pieczemy 15 minut w 220 stopniach.
Marchewki obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru około 4 minut, tak żeby tylko lekko zmiękły. Studzimy i ścieramy na tarce. Mieszamy z pozostałymi jajkami (2 żółtka i 3 białka) i śmietaną na jednolitą masę. Kiełbasę chorizo kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy do farszu.
Cały farsz nakładamy na podpieczony spód tarty. Na całość ścieramy czerwony ser cheddar. Bez problemu można dać zwykły cheddar, ale ten czerwony idealnie się komponuje z marchewką.
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 06.08.2014 12:25
wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak