Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kremem kawowym i malinami
1. Mąkę siekamy z zimnym masło aż do uzyskania konsystencji kaszy. Dodajemy cukier puder i żółtka, chwilkę siekamy nożem, a później rękoma zagniatamy ciasto. Tworzymy kulę i wkładamy do lodówki (min. 1h).
2. Następnie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim formę do tarty (24cm).
3. Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż się zarumienieni. Ciasto można nakłuć widelcem (Dodatkowo można je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami).
4. Kawę zaparzamy w 1 łyżce wrzątku i studzimy.
5. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ostudzoną kawę i mascarpone, delikatnie całość mieszamy aż do połączenia. Dodajemy cukier puder do smaku.
6. Krem wykładamy na wystudzone ciasto. Na kremie układamy umyte i osuszone maliny.
Ciasto przechowujemy w lodówce. Przed podaniem ciasto oprószamy kawą rozpuszczalną i dekorujemy listkami mięty. Smacznego :)