Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z crème pâtissière i truskawkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 gram
mąka 250 gram
cukier 90 gram
jajko 2 sztuki
sól szczypta
mleko 370 ml
żółtka do creme patissiere 4 sztuki
cukier do creme patissiere 90 gram
mąka ziemniaczana 4 łyżki
truskawki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z crème pâtissière i truskawkami

Z podanych składników na ciasto wyrabiamy ciasto, owijamy w folię i wkładamy do lodówki.




Mleko gotujemy. Żółtka miksujemy z mąką, cukrem. Wlewamy gorące mleko, cały czas mieszając. Przelewamy go garnka. Gotujemy aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Pieczemy około 30-35 minut w 180 st.

Gotowy spód studzimy i wykładamy na niego krem. Dekorujemy truskawkami. Wstawiamy ciasto do lodówki, by krem stężał.

Najlepsza jest na drugi dzień gdy ciasto zmięknie pod wpływem kremu.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 09.02.2013 21:55
Pyszności!
Dorota76 24.07.2012 21:47
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak