Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z burakami, wołowiną i taleggio

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
masło 100 g
sól szczypta
żółtko jajek 2 średnie
woda 2 łyżki
buraki 5 średnich
wołowina 150 g
cebula 1 średnia
oliwa 3 łyżki
czosnek 2 ząbki
ser Taleggio 50 g
seler naciowy 2 łodyżki
pietruszka zielona 2 łyżki posiekanej
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku
bulion warzywny 1 szklanka
Koperek suszony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z burakami, wołowiną i taleggio

Kroki postępowania

1
Buraki gotować w skórce do miękkości, około 45 min. Następnie wyjąć, poczekać aż lekko przestygną, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Z mąki pszennej, masła, szczypty soli, 2 żółtek i wody wyrobić ciasto. Wyłożyć je na blaszkę na tartę i wstawić na około 45 min do lodówki.
Krok 1 - Tarta z burakami, wołowiną i taleggio foto
2
Na oliwie z oliwek podsmażać cebulkę pokrojoną w kostkę, czosnek w cieniuśkie plasterki, seler naciowy w plasterki i wołowinę w kostkę. Smażyć na średnim ogniu, posolić, popieprzyć, dodać paprykę ostrą. Po około 10 min podsmażania podlać 0,5 szklanki bulionu (rosołu lub jeżeli nie mamy to na szybko z kostki). Przykryć pokrywką i dusić 15 min. Następnie zdjąć pokrywkę, jeżeli wody zostało już bardzo mało dolać drugie pół i gotować już bez przykrycia przez kolejne 15min. Dodać pietruszkę i tymianek, dobrze wymieszać. Gotować do momentu aż woda odparuje, a powstanie mała ilość gęstego sosu.
Krok 2 - Tarta z burakami, wołowiną i taleggio foto
3
Nakłuwać ciasto widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 12min.

Starte buraczki wymieszać w miseczce z solą, pieprzem, odrobiną koperku (my mieliśmy suszony ale jak najbardziej może być świeży). Wyłożyć buraczki na ciepłą tartę.
Krok 3 - Tarta z burakami, wołowiną i taleggio foto
4
Na buraczki wyłożyć mięsko.
Krok 4 - Tarta z burakami, wołowiną i taleggio foto
5
I ser taleggio pokrojony w jakotaką kostkę.
Krok 5 - Tarta z burakami, wołowiną i taleggio foto
6
Piekarnik zmniejszyć do 180 stopni i piec tartę około 15-20 min.
Krok 6 - Tarta z burakami, wołowiną i taleggio foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmors 20.04.2013 11:42
ciekawy przepis
Janina 20.04.2013 11:36
Ciekawy smakołyk
kasienka23 20.04.2013 11:16
ależ to musi być pyszne!
rafał4 20.04.2013 10:07
ładnie wygląda
IwonaDD 20.04.2013 10:06
Rafał/Kinga jesteście niesamowią kulinarną inspiracją !
miki47 20.04.2013 09:45
bardzo smacznie sie zapowiada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak