Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z bakłażanem i mozzarellą
Dokładnie wyklejamy ciastem francuskim.
Smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
NADZIENIE :
Bakłażana kroimy w plastry , posypujemy solą i odstawiamy do momentu aż puści sok
( ok. 30-45 minut ).
Płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Pomidory obieramy ze skórki , kroimy w kosteczkę i miksujemy wraz z oliwą i octem.
Doprawiamy oregano , bazylią , solą i pieprzem.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i przesmażamy ok. 1 minuty z obu stron każdy plaster bakłażana.
Usmażone osuszamy na papierowym ręczniku.
CAŁOŚĆ :
Przygotowane ciasto francuskie pokrywamy sosem pomidorowym .
Układamy pokrojoną w plastry mozzarellę a następnie plastry bakłażana.
Całość polewamy odrobiną oliwy i solimy.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut.
Przed podaniem możemy dodatkowo posypać startym serem!