Przepis i sposób przygotowania na: Tarta porzeczkowo- śmietankowa
Kroki postępowania
Tak przygotowaną tarte wyjmujemy i studzimy.
Na przestudzoną wykładamy ubita warstwę śmietanki. Całość dekorujemy owocami. Odstawiamy do chłodu by śmietanka zastygła. GOTOWE!!
Porzeczki obieramy z szypułek, myjemy i odsączamy z wody. Tak przygotowane przekładamy do garnka. Dodajemy do nich cukier i podgrzewamy około 5 minut by owoce stały się miękkie i puściły sok.
Po tym czasie połowę masy odkładamy, dodajemy do niej budynie i mieszamy. Mieszaniną zalewamy gotujące owoce i gotujemy całość jak budyń (do momentu jak skrobia się rozklei). Ciepły budyń wylewamy na podpieczony spód.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy cukier do smaku, a na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie mieszamy. Śmietankę wykładamy na upieczoną, zimną tarte.
Śmietankę dekorujemy świeżymi owocami porzeczki. Odstawiamy do chłodu by zastygła.